Жителите на Мала Речица се солидаризираа со денешниот протест во Тетово, јавува новинарка на Журнал од Тетово.

Дури откако го скршија кордонот поставен од полицијата, на главниот пат кон седиштето на ДУИ, демонстрантите не успеаја да стигнат до седиштето и си заминаа.

Потоа се обидоа преку споредната улица, но повторно беа блокирани од полицијата, иако граѓанин, сопственик на куќа, ги отвори вратите за демонстрантите.

Еден од демонстрантите, за време на првата блокада од страна на полицијата, рече дека:

„ДУИ мисли дека има поддршка од Албанците, но нема.“

Покрај организаторите, еден од водачите на протестот е Ибн Емшиу, кој за време на пожарот загуби двајца членови на семејството, неговиот брат и неговиот татко.

За време на протестот, момче што учествуваше на протестот се загуби за момент.

„Дали има Господ, ослободи го патот, да го најдам момчето, ако му се случи нешто, одговорен е Амир, шефот на полицијата. Патот е јавен, не е ваш“, изјави Емшиу.

Во меѓувреме, медиумите објавија најмалку едно апсење за време на протестот. Се упатија кон седиштето на ДУИ преку спореден пат. Претходно, револтираните членови на семејството одржаа говор пред општината, а потоа фрлаа со јајца кон овој објект, пренесе Журнал.