Владимир Ѓорчев, секретар за меѓународна соработка на ВМРО-ДПМНЕ на гостување во емисијата „24 анализа“ што се емитува на телевизја 24 рече дека Владата на Зоран Заев направи се за да ја урниса македонската позиција и ја доведе Македонија во најлоша позиција на меѓународната сцена, изјави Влатко Ѓорчев од ВМРО-ДПМНЕ, за Анализа на ТВ 24.

Според него позицијата и те како е влошена, не само што има блокада од Бугарија , има најава и за нератификување на меморандуми од Грција.

– Во меѓувреме нашите неразбрани трговци ги избришаа сите црвени линии, Македонија е како никогаш до сега поразена и опљачкана, а Европа не сака да почне преговори со најкорумпираната влада. Колку за илустрација 18 години Транспаренси ја следи Македонија и во 2010 година, земјава е на  67 место, на 64 место во 2014 сега во моментов сме најлоши. Сега Македонија во моментов е една земја неподготвена земја за преговори,  забаталена, ништо не се случува, се цедат граѓаните преку низа на давачки“, рече Ѓорчев.

Потенцирајќи дека Македонија никогаш не била попонижена и поопљачкана укажа дека нема ни нема возачки, регистерски за граѓаните, ама за мафијашите нема.

„И кој е крив за ова? Тетката што сликала во пасошко, и чичкото што ставал печати. Не е можно тоа“, рече Ѓорчев.