Градоначалникот на Чашка пријавил во полиција дека на спомен обележје над здравствена установа во Јасеново, на стариот пат кон Прилеп, со брусење е оштетен дел од текстот на плочата на споменикот. Полициски екипи упатени на лице место и се преземаат мерки за расчистување на случајот, објави Телма. 

Ги нема зборовите „бугарски фашистички“ окупатор од спомен плочата во чест на Богомилскиот марш 

Според Законот за меморијални споменици и спомен обележја, предвидена е казна за кривично дело со парична казна или со затвор до три години за оној што ќе оштети или уништи меморијален споменик. 

Од министерство за култура одговорија дека споменикот не е регистриран како заштитено културно наследство.