Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 92.753, бројката на оздравени пациенти е 82.121, на починати е 2.866, а бројот на активни случаи изнесува 7.766.

Според досега завршените епидемиолошки анализи во моментов дистрибуцијата по градови е следна:

 • Скопје 40.4451, активни 4.014
 • Куманово 5.201, активни 343
 • Тетово 5.116, активни 311
 • Прилеп 4.563, активни 147
 • Гостивар 3.625, активни 196
 • Штип 3.505, активни 114
 • Битола 3.231, активни 153
 • Велес 3.101, активни 255
 • Охрид 2.822, активни 371
 • Кавадарци 2.611, активни 322
 • Струмица 2.535, активни 249
 • Струга 2.216, активни 161
 • Кочани 1.724, активни 73
 • Кичево 1.719, активни 124
 • Свети Николе 1.080, активни 34
 • Гевгелија 995, активни 100
 • Неготино 966, активни 83
 • Дебар 766, активни 93
 • Ресен 742, активни 97
 • Крива Паланка 724, активни 37
 • Радовиш 707, активни 50
 • Делчево 619, активни 178
 • Берово 594, активни 36
 • Пробиштип 507, активни 32
 • Виница 491, активни 29
 • Валандово 325, активни 11
 • Македонски Брод 246, активни 12
 • Демир Хисар 244, активни 5
 • Кратово 230, активни 25
 • Богданци 225, активни 23
 • Крушево 208, активни 26
 • Демир Капија 207, активни 39
 • Македонска Каменица 190, активни 17
 • Пехчево 183, активни 10
 • Дојран 84, активни 6