Околу 110.000 граѓани во Македонија се вакцинирани против коронавирус, а од нив 23.000 примиле две дози, информира министерот за здравство, Венко Филипче.

Тој посочи дека сите граѓани кои се пријавиле на vakcinacija.mk заклучно со 30 април, до 15 мај ќе добијат термин кога ќе се вакцинираат.

Филипче рече дека сѐ поголем е интересот на граѓаните кои се пријавуваат на vakcinacija.mk, и апелираше дека тоа е најпрактичниот механизам да се стигне до соодветен термин за вакцинација.

„Во однос на процесот на вакцинација, околу 110.000 граѓани се веќе вакцинирани, од нив 23.000 се граѓани коишто се и ревакцинирани. Со оваа динамика од 10.000 вакцинирани на ден, во сите пунктови низ државата продолжува и во текот на оваа недела. Денеска стигнуваат околу 10.000 вакцини на ‘Фајзер’, по 5.000 од нашиот договор и системот на солидарност од ЕУ. Според најавите, донацијата од кинеската армија треба да пристигне на 15 мај и согласно сите тие најави ние го правиме и распоредот за делење на вакцините ширум пунктовите“, изјави министерот.

makfax.com.mk