Излезноста до 13 часот на седмите локални избори е 26,76 проценти, соопшти Државната изборна комисија на последната прес конференција. Најголема излезност е забележана во Новаци, 43,77 проценти. а најслаба во Студеничани 11,39 проценти.

Како што рече претседателот на ДИК Александар Даштевски, генерално гласањето се одвива добро. До пладне пристигнале 48 приговори, од кои 26 се прифатени, 6 се одбиени, а по другите сѐ уште се одлучува.

До 12.30 часот по 60 минути имало пет прекини на гласачки места. На 6 гласачки места од 11 каде се појавиле проблеми со апаратот за отпечатоци од прсти веќе се гласа по стар начин со УВ-ламби, потврдува ДИК.

Пријавени се гужви од гласачи во избирачки места во неколку училишта, па дадено упатство од ДИК наместо по еден човек во просторијата да се пропуштаат онолку луѓе колку што има гласачки кутии.