Според одлуката на Комисијата за заразни болести, а усвоено на владина седница, полицискиот час нема да важи за време на празниците Велигден и Бајрам, односно ноќта 1 кон 2 мај, како и ноќта меѓу 12 и 13 мај.

Забраната за движење останува на сила во останатите денови, и според последната одлука ќе почнува еден час подоцна, односно во 21 часот.

Според Министерството за здравство, бранот полека стивнува, се помал е бројот на заболени, а попушта и притисокот за прием во болниците.