Демократскиот сојуз бара да се измени Деловникот за работа на Собранието, со кој ќе оневозможи блокада на носењето на закони.

„ Предлагаме амадманската расправа да не може да трае подолго од 10 дена, освен кога се работи за закони со кои се регулираат прашања сврзани со националниот идентитет и јазикот, како и законите со кои се создаваат финансиски обврски.

Праксата покажа дека секој пратеник со неограничен број амадмани може да блокира донесување на закони и во суштина Парлментот да го блокира“ велат од партијта.

Оттаму нагласуваат дека во сите парламентарни демократии, мнозинство на пратеници носат закони, а во никој случај пратеник или пратеничка група не можат со поднесување илјадници амадмани да блокират донесување на закон.

Демократскиот сојуз во оваа насока ќе иницира промена на Деловникот за работа на Собранието.

makfax.com.mk