Бидејќи припадницита на граничната полиција се помлади од 60 години најверојатно донацијата од 6.000 дози „Астра-Зенека“ ќе биде предадена на Министерството за здравство, а министерството  како замена на граничната полиција ќе ѝ даде вакцини од „Синофарм“.

Станува збор за донацијата која  македонските гранични полицајци ја добија од Унгарија, но бидејќи повеќето од нив се помлади од 60 години, а за таа возрасна категорија во земјава е забрането да се примаат вакцини од овој производител истата ќе биде трампана за „Синофарм“.