Цените во продавница ќе растат и за 50%, горивата ќе надминат 80 денари за литар, а Заев вели тоа е најдоброто. Од лани до сега цените на млекото, месото, зејтинот, брашното и другите основни намирници во малопродажба се покачени и до 20%, велат од ВМРО-ДПМНЕ во нивното соопштение до јавноста.

Од партијата потенцираат дека животот е се поскап, а стандардот ист, дури и тоне.

– Заев не успеа да се справи со ниту една криза. 60.000 луѓе останаа без работа, 5.600 фирми ставија клуч на врата, а Заев потроши 1 милијарда тврдејќи дека ќе им помогне, а не помогна ништо. Долгот е толку голем што веќе станува прескап секој нов кредит, истакнуваат тие.

Оттаму додаваат дека  Заев ја втурна државата во должничка спирала, пропратена со инфлаторен вортекс кој голта се пред себе.

– Заев нема план како да ја избегне кризата која сам ја предизвика. 5 години имаме раст на економијата нешто над 1%, буквално се тапка во место, 5 години нема инвестиции, 5 години стагнација, затоа треба да си замине и да ги остави институциите на оние што знаат да ја стават државата на вистински колосек, стои во соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.