Укинување на печатени учебници не постои, туку законски за првпат се гарантира пристап до аудиоверзија, верзија од Брајово писмо, дигитална колаборативна верзија и печатен учебник и тоа е така во законското решение. Пристапот е комбиниран и таков постои во светот, ништо ново, ништо значајно, не го измислуваме ние”, рече министерката за образование и наука Мила Царовска, одговарајќи на пратеничко прашање на Владо Мисајловски пратеник на ВМРО-ДПМНЕ.

„Она кое што е значајно е дека на тој начин ќе успееме да ги доближиме содржините до новата генерација на ученици кои живеат во дигитален свет, сакале ние или не”, рече Царовска.

Таа истакна дека законското решение нуди пристап до дигитални алатки и за децата од социјално ранливите категории, наспроти лошите децениски политики на ВМРО-ДПМНЕ кои водеа до се поголемо раслојување.

„Укинување, укинување, укинување… Самите се обидувате да наметнете термин кој не постои. Она што се обидувате да го постигнете изминативе три дена со манипулација на учениците, родителите и наставниците е страшно и токму затоа добивте шамар денеска од Здружението на средношколци кое што ви кажа дека тоа не е организирано од нив и дека треба да внимавате со злоупотребата на ученици за партиски цели”, рече Царовска.

Министерката посочи дека предлог Законот е со европско знаменце затоа што при неговата подготовка се земени во предвид стратешките документи и препораки донесени од страна на Европската комисија. Тие се однесуваат на образованието и дигитализацијата како: ,,Обликување на дигиталната иднина на Европа”, Дигиталниот образовен акциски план 2021-2027” и Комуникето за достигнување на Европската област за образование до 2025 година.

makfax.com.mk