Бугарскиот универзитет од Велико Трново „Св. Кирил и Методиј“ ќе отвори своја филијала во Македонија, јави бугарското Национално радио.

Преговорите меѓу Универзитетот во Велико Трново и Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин” во Свети Николе, како што јавува МИА од Софија се воделе три години.

Според ректорот на Универзитетот во Велико Трново, проф. Христо Бонџолов, веста во телефонски разговор пред неколку дена ја соопштил премиерот Зоран Заев.

„Разговарав телефонски со премиерот на Република Северна Македонија, Зоран Заев и тој ме увери дека следната недела, на седница на Владата на Република Северна Македонија, ќе биде донесена одлуката да се отвори филијала на Универзитетот Велико Трново ‘Свети Кирил и Методиј‘ на територијата на Република Северна Македонија. Ќе се обидеме заедно – Бугарија и Република Северна Македонија, да ги изградиме уништените мостови“, објави во видео обраќање, проф. Бонџолов.

Од следната академска година, по програмата на Универзитетото во Македонија, ќе студираат повеќе од 100 магистри и околу 50 докторанти.