Во спомен на жртвите на автопатот Струма кои го загубија животот во несреќата на автобусот на Беса Транс, бугарскиот д-р Димитар Ленков нуди двете држави заедно да соберат пари за да се подигне спомен плоча.

„Преку оваа идеја можеме да ја покажеме нашата емпатија за болката и страдањето на нашите браќа од Македонија“, изјави д-р Ленков за БНТ, додавајќи дека ова ќе биде гест на добрососедство, што докажува дека има уште многу работи кои нè поврзуваат наместо работите што може да не разделат.

„Нашиот предлог е многу скромен, сите бугарски граѓани, кои што е можно повеќе, да отворат сметка за донации на која ќе собираат пари, како од наша страна на Република Бугарија, така и од страна на граѓаните на РМ и заедно. Заедно  до спомен плоча, меморијален комплекс, во спомен на смешните жртви на оваа страшна катастрофа. Тоа ќе биде уште еден доказ дека нашите два народа се братски народи, дека болката што моментално ја има во најблиските и оние што загинаа, тоа е болка и кај нас“, рече тој.

„Споменикот ќе има и превентивна улога, минувајќи покрај него луѓето ќе знаат дека овде се случила страшна трагедија, иако психички, но ќе бидат свесни што се случило и ќе ја намалат брзината“, додаде д-р Ленков.

Д-р Димитар Ленков е поранешен генерален секретар на Бугарскиот лекарски синдикат.