Оваа година, на 16 септември, почнува традиционалниот Интернационален фестивал на филмска камера „Браќа Манаки“, за прв пат организиран во дворот на Завод и музеј Битола, наместо во Центарот за култура. Причините се бегството од затворени простории заради пандемијата.

Заради истите причини и бројот на гости ќе биде намален на 250.

Во главна конкуренција ќе бидат 10 долгометражни и уште толку краткометражни филмови. Меѓу нив два македонски филмови: „Сестри“ со кој се отвора фестивалот, и ќе се напреварува и во официјалната конкуренција за долгометражен филм, а меѓу краткометражните: „Северен пол“ на битолчанаката Марија Апчевска кој ќе се емитува на затворањето.