Судијата поротник Митко Сандев,  во случаевите „Талир“, каде што е обвинета ВМРО-ДПМНЕ и поранешни нејзини функционери, има навршено полни 60 години, но насила се држи иако досега треба да е заминат во пензија, обвини на прес-конференција портпаролот на опозициската партија, Димче Арсовски.

Од опозицијата велат дека претседателот на кривичниот суд, Иван Џолев, треба да поднесе иницијатива кај претседателката на Судскиот совет, Павлина Црвенковска, за прекин на мандатот на Сандев.

„По наредба на Заев, Иван Џолев не поднесува никаква иницијатива за престанок на функцијата на Митко Сандев со навршени 60 години, со што сака дополнително да врши терор врз ВМРО-ДПМНЕ, кој на Заев во моментов му е многу потребен бидејќи се ближат локалните избори, но и ВМРО-ДПМНЕ сериозно води на анкетите“, вели Арсовски.

Тој изјави дека со ваквата постапка, Иван Џолев прави кривично дело за непочитување на законот и институциите и се однесува како деспот во Судот, додека, пак, настрана од тоа што и самиот Џолев може да одговара кривично за непочитување на закон, свесно го турка и кутриот Митко Сандев во кривично дело вршејќи му притисок да не ја напушта функцијата судија поротник, иако мора да ја напушти затоа што има веќе полни 60 години.

ВМРО-ДПМНЕ прашува „дали Иван Џолев е човекот кој му вршел притисок на Митко Сандев и му се заканувал да не ја напушта функцијата и незаконски да делува како судија поротник, што целата понатамошна постапка за случаевите ја прави незаконита“.

Дополнително, од партијата потенцираат, дека ваква пракса за менување судија поротник кој навршил 60 години е редовна и нормална, имајќи предвид на пример дека судскиот совет го разрешил одреден судија поротник во основниот суд во Гостивар и назначил нов и вакви случаи можеби годишно има десетици, но и стотици.

Арсовски вели дека вчера седница имал судскиот совет и на една од точките разрешувал судии поротници со навршени 60 години, каде штто според информациите на ВМРО-ДПМНЕ еден таков бил и скопскиот суд, но тоа не бил Митко Сандев.

„Иван Џолев за едни работи според закон, за други работи според личните желби на Зоран Заев. Еден апел и порака лично до претседателот на Судот, Иван Џолев, да не ја обесчестува функцијата претседател на Судот, колку и да му е должен на Зоран Заев затоа што го поставил на таа позиција тој мора да работи според закон, односно да ги преземе неопходните иницијативи уште веднаш, бидејќи и самиот тој е свесен дека кривично ќе одговара доколку продолжи да го прекршува законот, само заради желбите на Зоран Заев“, порача Арсовски.

makfax.com.mk