Од Централниот штаб на Алијанса за Албанците велат дека внимателно го следат процесот на регистрација на дијаспората и дека се целосно посветени на помагањето на овој многу важен процес.

„ Сведоци сме дека скоро секој ден има една или повеќе аномалии и пречки за кои сме директно информирани од дијаспората. Недостатоците се многубројни и Заводот за статистика сè уште не разјасни кога можеме да очекуваме решенија за аномалиите, додека пописот е во тек“ велат од партијата.

Загрижувачки е фактот, како што велат, што времетраењето на регистрацијата е многу комплициран процес и системските проблеми влијаат на демотивацијата на нашите граѓани да се регистрираат.

„ На пример, Е-адресата е проблем затоа што апликантот треба да почека од 5 до 10 часа за да го добие специјалниот код, но се случува да не го добие воопшто, поради што многу наши граѓани се откажуваат од регистрација по 3 или 4 обиди. Исто така, постојат случаи кога етничката припадност и религијата се мешаат.

На пример, Опцијата „Македонско-муслиман“ е вклучена во графиконот за етничка припадност. Нашето јавно прашање е: Дали е ова етничка припадност или религија? Уште повознемирувачки е фактот дека, на пример: При избор на албанска етничка припадност, во случај апликантот да направи чекор назад за да ги пополни другите графикони, нивната етничка припадност автоматски се менува! Недостатоците се многубројни, во многу случаи системот за апликации е целосно блокиран без никакво оправдување, а тоа исто така влијае и на демотивираноста на апликантите да се регистрираат“ соопшти Алијанса за Албанците.

Оттаму бараат од Заводот за статистика итно да ги преземе сите неопходни мерки за отстранување на сите недостатоци во системот, така што техничките недостатоци не се причина за евентуален неуспех на процесот на регистрација.

 

makfax.com.mk