Ако нема реципроцитет, ќе нема ни идентитет, вели поранешниот министер и економски аналитичар Џевдет Хајредини.

– Фуере вели дека е изненаден што Скопје и ЕУ не обезбедиле реципроцитет во случајот со Бугарија. П.С. Ако нема реципроцитет, ќе нема ни идентитет, објави Хајредини на неговиот профил на Фејсбук.

Коментарот се однесува на интервјуто на поранешниот евроамбасадор Ерван Фуере.

Фуере изјави дека е изненаден, на пример, од обврската на владата да направи уставни измени за да го признае постоењето на бугарската заедница во државата.

– Изненаден сум што нема отпор од владата за да се обезбеди реципроцитет по ова прашање бидејќи сите знаеме дека Бугарија и понатаму одбива да ги признае и спроведе одлуките на Европскиот суд за човекови права во однос на признавањето на македонската заедница во Бугарија, додава тој

Вели дека затоа, ова ќе остане прашање за поделби во македонското општество и тоа е