ВМРО-ДПМНЕ денеска со почеток во 12 часот го одбележува Денот на победата над фашизмот.

Настанот се одржува на Могилата на неподените во Прилеп, а свое обраќање ќе имаат лидерот Христијан Мицкоски и претседателот на Патриотскиот институт, Александар Пандов

На 9 мај пред 75 години заврши Втората Светска Војна со капитулација на нацистичка Германија.

Со тоа  официјално беше ставен крај на Втората светска војна во која учествуваа 61 земја, со вкупно 2,1 милјарда жители или 96 отсто од светското население и која однесе повеќе од 50 милиони животи.

Денот на победата се слави и низ цела Европа, во спомен на жртвите и крајот на Втората светска војна, но и Денот на Европа поради почетокот на создавањето на заедницата на европските земји, пет години подоцна.

Настанот на ВМРО-ДПМНЕ, може да го следите тука