Од избувнувањето на коронавирусот беа потребни околу 10 месеци за бројот на починати да се искачи над 1 милион. Таа трагична бројка беше постигната во септември минатата година. Веќе имаме 2 милиони мртви во јануари оваа година, значи околу четири месеци подоцна.

Денес, сепак, пристигнува информација дека пандемијата веќе однесе 3 милиони животи.

Во исто време, имаме повеќе од 140 милиони случаи на инфекција, а ситуацијата, за жал, не изгледа добро.

Имено, голема надеж беа вакцините, но проблемите со нив се натрупуваат.

Поради несакани ефекти, некои вакцини почнуваат да паѓаат, а оние што остануваат имаат сомнителна ефикасност во борбата против мутирани варијации на оригиналниот вирус, кои се појавија кон крајот на 2019 година.

Се разбира, со оглед на овие црни броеви, многумина се прашуваат колку животи ќе однесе вкупно пандемијата.

Многумина се прашуваат за ова, но малкумина се подготвени да дадат конкретна прогноза бидејќи ситуацијата е крајно непредвидлива.

Според некои прогнозителни модели, во јули оваа година ќе имаме повеќе од 5 милиони мртви на глобално ниво.

Тоа е многу, но бројките сè уште не се толку страшни како што беа пред 100 години за време на шпанскиот грип, кога починаа околу 50 милиони луѓе – се разбира, треба да се запомни дека во тоа време вкупниот број на луѓе на планетата беше околу 1,8 милијарди, додека денес сме околу 7,9 милијарди.

Секако, загрижува фактот што дури четири земји од поранешна СФРЈ (Словенија, Северна Македонија, БиХ и Црна Гора) се уште се во „топ 10“ меѓу земјите со најголем број смртни случаи во однос на населението.

Извор