Овие денови гледаме широка акција на српската полиција против досега невидно брутални криминлани групи во која акција се осомниченни за тргување со дрога, насилства, рекет и дури 16 убиства како и поврзаност со црногорското нарко подземје.

Еден од клучните чекори за откривање на каналите и делата на групата предводена од Вељко Беливук (Веља Невоља) е декодирањето на нивните специјални СКАЈ ТЕЛЕФОНИ И ШИФРИТЕ ЗА НИВ кои се до толку тајни и сложени што, според претседателот Вучиќ, повикана е безбедносна служба на “пријателска држава“ да ги декодира и отвори за потреби на истрагата.

Што се тоа тие, специјални Скај телефони и комуникации кои не може да ги декодира ниту една полициска служба, освен неколку кои доаѓаат од најмоќните држави како САД, Русија, Кина, Британија или Германија.

Телефоните и апликацијата за комуникација „Скај“ се популарни во криминалните кругови во светот поради високиот степен на заштита на текстуални и говорни пораки како и слики што ги разменуваат преку нив. Хакерите и безбедносните служби имаат сериозни главоболки затоа што не можат да „провалат“ во преписката. Пристапот до пораките, наводно, е можен само со кодови кои им се познати само на корисниците на „Скај“.

Небесни телефони – средство за криминал или приватност

„Скај“ се користи за комуникација преку мобилни телефони. Се разликува од другите апликации со иста цел по тоа што нејзините производители гарантираат целосно заштитена и приватна комуникација.

„Скај“ не може да се преземе од редовните продавници за апликации или да се користи на сите уреди, туку може да се купи само преку „Скај ЕЦЦ“ и нивните партнери, и може да се користи на одредени мобилни телефони „Ајфон“, „Блекбери“ или „Гугл Пиксел“. https://www.skyecc.store/

Лиценцата за користење само на апликацијата чини од 600 до 2.200 евра, во зависност од тоа дали ќе се користи три или шест месеци или една година.

„Скај“ има заштита, криптирање на многу високо ниво, што значи дека е практично невозможно да се дешифрира во реално време со постојните, достапни средства. Производителите велат дека немаат можност ниту тие сами да ја дешифрираат комуникацијата.

Имаат дури и конкуренција – оној што ќе успее да го хакне телефонот со таа апликација, која тие ја инсталираат на телефонот, па затоа телефонот со апликацијата е купен како сет од нив, тие наградуваат со пет милиони долари.

До „Скај“ не се пристапува преку икона на екранот, како што е случај со други, редовни апликации. Скриен е во телефонот и се отклучува со помош на код што го знае само корисникот. Ако го изгуби или заборави нема начин повторно да ја отвори апликацијата и да пристапи до податоците, бидејќи дури и производителот не ја знае лозинката.

„Овде навистина е применето повеќе или помалку сè што денес постои како можност за заштита на личната комуникација, но првата слаба точка е сопственикот.

Тешко дека ќе можете да ги скршите таквите кодови користејќи дури и најнапреден софтвер и хардвер. И тогаш како ги добивате податоците? Со испитување на сопственикот, убедете го да ви дадат код за пристап. Ако сопственикот на таков телефон е под некаков притисок, може да внесе и код што ќе ги избрише податоците од телефонот .

Сепак, секој софтвер има „задна врата“, што овозможува пристап до податоците што се разменуваат преку тој софтвер. Но, технологиите за пристап до Скај телефоните се во соптвеност само на неколку врвни разузнавачки служби во светот. А и за нив се недостапни ако сопственикот на телефонот, пред да му биде одземен, ја внесе шифрата за уништување на податоците.

Повеќето луѓе се задоволни кога дознаваат дека нивната конкуренција или заинтересирано лице за нивната комуникација не може да пристапи до податоци со конвенционални средства. Патем, немојте да мислите дека апсолутно никој на овој свет нема увид во секоја комуникација, без оглед колку е заштитена.