Застрашувачки се бројките на починати лица изминатиов период од корона вирусот. Само денеска се регистрирани 46 починати лица според податоците кои ги објави министерството за здравство.

Загрижува и тоа што се помлади лица ја губат битката со вирусот. Денеска најмладото лице кое почина како последица на инфекција има 34 години.

Од нив 13 лица се од Скопје (51г, 59г , две лица на 63г , 65г, 69г, 71г, две лица на 72г, 81г, 82г, 84г, 87г).

Како што стои во соопштението од Битола се 6 (53г, 67г, 70г, 72г, 78г, 90г) од Тетово – 4 (44г, 65г, 78г, 84г), по 3 починати пациенти од Куманово ( две лица по 70г и 76г), Прилеп (34г, 68г и 73) и Струмица (72г, 76г, 82г), по 2 од Штип (72г, 74г), Радовиш (47г, 70г) и Виница (62г, 76г), по 1 од Велес (84г), Кавадарци (84г), Охрид (59г), Струга (86г), Неготини (89г), Кратово (85г), Македонски Брод (76г) и Македонска Каменица (77г)

Од починатите пациенти, 43 се починати во болнички услови, а 3 лица во домашни услови

Само во април за овие 11 дена се починати 447 лица, односно бројката од вкупно 3781 колку што изнесуваше на 31 март, заклучно со денес изнесува 4.228