За т.н. јавнообвинителска трагедија, како може да се реши проблемот со Јавното обвинителство? По мене и моите два предлози се, прво – оставка од првиот односно сонцето во јавното обвинителство кое се затемни. А, вториот одговор може да биде барање од предлагачот значи од Владата за разрешување на Јавниот обвинител, вели пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Сиљановска Давкова на денешната собраниска седница за пратенички прашања.

Како што рече нејзиното прашање до министерот Тупанчевски е од стручен аспект.

– Имате ли вие трет предлог? Имено, во програмата на СДСМ пишуваше дека предлагаат да се бира Јавен обвинител на предлог на опозицијата. Компаративните искуства покажуваат дека мнозинство за Јавните обвинители е повисоко. Зошто? Заради двотретинското мнозинство да има обединувачка улога, рече та

Додаде дека не бара министерот да се меша во правосудство,  но прашува како министерот мисли дека треба да се разреши оваа јавно обвинителска правна трагедија.