Недостаток на комуникација, кавги, изневерување: има многу причини зошто бракот се распаѓа и се случува развод. Истражувањата покажуваат дека хетеросексуалните парови често раскинуваат затоа што жените често ги гледаат работите поинаку од мажите и се чувствуваат погрешно разбрани.

Исто така, во една студија објавена во Американското социолошко здружение, истражувачот Мајкл Џ. Розенфелд поминал шест години испитувајќи кој пол е поверојатно да поднесе барање за развод.

Резултатот на крајот на долгото истражување: од вкупно 92 разводи, дури 69 отсто од жените поднеле барање за развод. Додека мажите обично го гледаат квалитетот на својот брак во поинакво светло и го оценуваат поинаку.

Објаснувањата на жените за развод главно биле: „Не бев повеќе заљубена во него, тој беше себичен и незрел. Бев подготвена да продолжам понатаму и да најдам подобра љубов“.