Зошто се дебелиме кога сме под стрес?

Луѓето кои се под стрес се склони кон дебелеење.

Чувството дека не можеме да совладаме некоја задача, често пати знае да ни го расипе здравјето, а високите нивоа на стрес резултираат и со носење на лоши одлуки.

Кога во храната бараме начин да се опуштиме од стресот, тогаш не е толку лесно да се придржуваме до здравата исхрана. Јадете, а не вежбате, работите многу, а не се движите.

Секој од нас различно го доживува стресот, но општоприфатена дефиниција е дека стресот е состојба во којашто се наоѓаме во ситуација која ја надминува нашата физичка и ментална сила.

Резултат на ова се зголемените нивоа на кортизол и состојба во која или бегаме или се бориме, со забрзување на работата на срцето, побрз доток на крв во мозокот и мускулите, ширење на зениците, потење на дланките, покачен шеќер.

Поврзани

Најнови вести

Коментари