Иако никој од нас не сака да гледа пајаци во својот дом, постојат неколку причини зошто не треба да ги убиваме.

Ентомологот Мет Бартон ве советува да не ги убивате, но не од суеверие, туку од други, многу пореални и поважни причини.

„Пајаците се важен дел од природата и екосистемите, како и другите инсекти. Тие влегуваат во домовите случајно или накратко за да се заштитат себеси, додека некои видови едноставно ја сакаат топлината и имаат тенденција да најдат дом за себе во вашиот дом.

Тие се корисни поради фактот што јадат други инсекти. Тие се голема помош во домот, бидејќи како природни предатори ги демнат сите други инсекти во вашиот дом, вклучително и инсекти кои пренесуваат болести. Само еден пајак може да изеде 2000 инсекти за една година. Пајаците сакаат да се хранат со лебарки, комарци, муви и молци.

Колку подолго ќе останат во вашиот дом, толку помалку инсекти ќе имате.

Од друга страна, постои народно верување дека пајаците не треба да се убиваат затоа што носат пари во домот во кој живеат. Значи, ако ги имате дома, тоа е добар знак.