Сигурно сте забележале дека кога времето е убаво и кога се појавуваат комарци, секогаш има луѓе кои се повеќе „касани“.

Можеби звучи лудо, но комарците имаат омилени крвни групи и затоа најмногу ќе ги напаѓаат луѓето со нулта крвна група, судејќи според досегашното истражување.

Интересно е што, покрај крвната група, комарците ги привлекува и мирисот на вашето тело, но и одредени бои кои ги носите, истражувањата покажуваат дека најмногу ги привлекуваат црните и другите темни бои.

Освен тоа, конзумирањето алкохол може да биде и совршена мамка за комарците поради некоја необјаснива причина, а излегува дека трудниците им се особено интересни.

Некои тврдат дека ги води мирисот на цигарите, па пушачите не би требало да имаат проблем со нив.