Две нови студии покажале дека јадењето грст бадеми 30 минути пред оброк може да помогне во намалувањето на нивото на шеќер во крвта. Едно истражување го тестирало ефектот од јадење бадеми пред јадење три месеци, а друго три дена.

Во првата студија, покажано е дека консумирањето 20 грама бадеми пред појадок, ручек и вечера во текот на три месеци го променило преддијабетесот на нормално ниво на шеќер во крвта кај речиси четвртина од учесниците.

„Во оваа студија, известуваме дека вклучувањето на бадеми (20 грама) 30 минути пред главните оброци (појадок, ручек и вечера) доведува до значително намалување на постпрандијалната хипергликемија и нивото на инсулин“, се наведува во извештајот од истражувањето, додавајќи:

„Тоа, исто така, доведува до статистички значајни намалувања на телесната тежина, индексот на телесна маса, обемот на половината, субскапуларните и надилијачните набори на кожата и подобрување на цврстината на држењето на телото.

Друга студија откри дополнителни докази дека бадемите можат да помогнат во борбата против преддијабетес, при што истражувачите забележале намалување на нивото на хипергликемија за 18 проценти, што укажува на подобрена регулација на шеќерот во крвта.

„Резултатите од нашите студии покажуваат дека бадемите може да бидат клучен диференцијатор во помагањето да се регулира нивото на гликоза во крвта како дел од стратегијата за исхрана“, се вели во студијата.

„Овие резултати покажуваат дека едноставното додавање на мала порција бадеми пред секој оброк може брзо и драматично да ја подобри контролата на гликемијата кај луѓето со преддијабетес за само три дена. Се покажа дека јадењето 20 грама бадеми 30 минути пред оралното оптоварување со гликоза значително ја намалува крвта. Шеќер. Хранливиот состав на бадемите кои содржат влакна, мононезаситени масти, цинк и магнезиум работат заедно за да обезбедат подобра гликемиска контрола и да го намалат гладот. Нашите резултати обезбедуваат ветувачка диетална стратегија за намалување на прогресијата на преддијабетесот и враќање на луѓето во нормална регулација на гликозата“.