Жените почнале да ја зашеќеруваат вагината, не поради она што мислите!

 Предност на оваа депилација е отсуство на хемиски додатоци, кои можат да ја иритираат кожата

Дури 87 отсто жени ги депилираат срамежливите влакна, додека остатокот тоа го правеле во минатото, покажало новот истражување од 2013 година, спроведено на повеќе од 300 дами помеѓу 16 и 40 години.

Спрема оваа студија, 100 отсто жени барем еднаш ги имаат тргнато срамежливите влакна. Досега како најдобра метода се покажала депилацијата, бричењето и ласер, иако во последно време се повеќе дами ги зашеќеруваат интимните делови.

Таа подразбира топла мешавина (топла како восок) шеќер, сок од лимон, вода и етерично масло. Како и восок така и оваа смеса се нанесува во правец на влакната како што влакното расте, додека се тргаат во спротивен правец.

Предност на овој начин тргањето на влакната е отсуство на хемиски додатоци, кои можат да ја иритираат кожата, додека остатокот од нанесениот слој лесно се мие со вода, а може и со прсти.

Педизвикува помалку растење на влакна и може да трае подолго од депилција. Жени кои редовно ставаат шеќер таму, тврдат дека може да стане трајна а срамежливите влакна да станат танки и помеки.

- Методата е помалку болна, лесно се нанесува се симнува и мие. Никогаш не морав да правам пилинг на кожата што е чест случај при деполација со восок – рекла една жена.

Овој начин на тргање на влакна има потекло уште од стра Египет, каде што наместо шеќер, сместа ја правеле од мед. Денес е малку поскапа од деполацијата но секако може да се исплати на подолги стази.

Поврзани

Најнови вести

Коментари