Неверствата се дел од нашето секојдневние, но мажите и жените изневеруваат поради различни причини.  Истражувањето на американските експерти покажало дека причините поради кои жената го изневерува сопругот или партнерот се многу сложени, но дека тие можат да послужат како водич за мажите да направат нешто за да спречат неверство.

Американските сексуални терапевти д-р Тами Нелсон и психологот Маргарет Пол, откриваат 9 причини зошто жените денес ги изневеруваат своите партнери.

  1. Тие се незадоволни од врската

Дури и ако љубовта е сè уште присутна, жената која е несреќна во својата врска може да биде повеќе склона кон изневерување. Без разлика дали поради лутина, финансиски или семејни проблеми, жената се надева дека тоа ќе и го донесе она што го нема во сегашната врска. Ако чувствува напнатост или досада со партнерот, возбудата од страна може да биде привлечна.

  1. Тие сакаат интимност

Жените секогаш имаат потреба од блискост, било да е физичка или емоционална. Ако жената не чувствува блискост со нејзиниот партнер во нејзината врска, и ако се појави некој што покажува дека има блискост, ќе се создаде привлечност. Истражувањата покажаа дека жените можат да остварат многу силна емоционална врска со нова личностт.

  1. Новата личност прави да се чувствуваат посебно

Жените често велат дека се чувствуваат посебно, секси и обожавано поради својот љубовник и дека вниманието е тешко да се игнорира. Со сопружник или долгорочен партнер, ова чувство обично е отсутно.

  1. Бегаат од проблемите

Со изневерување, жените понекогаш сакаат да заборават на проблемите дома, на работа. Исто како што некои мажи, на пример, се свртуваат кон алкохол и дрога, така и жените почнуваат да изневеруваат со цел да избегнат решавање на проблемите што ги имаат, за да се соочат со нив.

  1. Им недостасува внимание од почетокот на врската

Жените растат сонувајќи за идеален маж кој ќе биде нивен „принц“, не во материјална смисла, туку заштитник, потпора, некој што ќе ги гледа љубовно до крајот на животот. Се разбира, бидејќи сонот е една работа, а реалниот живот е друга, жените се случува да бидат разочарани од недостаток на „магија“.

Како што на мажите им пречи рутина во секојдневниот живот во долги врски или бракови, така и на жените им пречи таа рутина. И тие би сакале нивниот партнер да им се додворува секој ден како на почетокот на врската, да им ја отвора вратата од автомобилот секој пат, па може да се случи да паднат на шармот на друг маж, кој ќе им го обезбеди она што го недостаток во сегашната врска. Во овие случаи, обично се случува жените да бидат задоволни со малку внимание од нов маж и да се вратат кај партнерот што го сакаат.

  1. Едноставно грешка

Понекогаш жената влегува во љубовна врска само затоа што добива шанса. Жените честопати можат да дејствуваат импулсивно, а потоа да жалат за тоа. Ваквите неверства немаат некое големо значење, во овие ситуации жената само ја искористи можноста и тоа е тоа.

  1. Поради секс

Ова може да биде големо изненадување за мажите, но жените знаат за што станува збор. Тие го ценат добриот секс исто како и мажите. Тие ќе го изневерат својот партнер кога ќе најдат личност што ги возбудува.  Ако некој ви каже дека мажите изневеруваат поради секс, а жените поради чувства, не сте во право. Жените сакаат возбуда, страст, непознато, ново.

  1. Сакаат да прекин на врската или промена

Жените изневеруваат затоа што сакаат нивната врска да се распадне,  а полесно им е „да го кажат“ тоа со изневерување отколку со искрен разговор со партнерот. Но, жените изневеруваат и затоа што сакаат нешто да се промени во нивната сегашна врска. Значи, жените изневеруваат за да излезат од брак или да останат во него. Ова е најопасната измама.

  1. Поради Дизни

Никогаш не заборавајте на поговорката, популарна кај жените во 21 век: „Го обвинувам Дизни за моите големи очекувања од мажите“.

Како девојчиња, жените читале бајки во кои имало семоќни принцови. Тие пораснале и сфатија дека нема принцови, дека нема да бидат принцези, дека никој нема да ги спаси, да ги заштити од сè, да сакаат безусловно и да гледаат само со полни очи љубов.

И тие ќе работат, ќе решаваат проблеми, ќе живеат обични животи, ќе перат алишта, ќе готват и нема да живеат во бајка. Тие се обидуваат, даваат се од себе, но истото мало девојче стои во секоја од нив.