Секоја домаќинка сака и сака нејзините алишта секогаш да бидат миризливи и чисти.

Сепак, се повеќе луѓе сакаат да користат природни лекови, бидејќи се покажале како одлична замена за набавки кои во повеќето случаи се поскапи и можат да предизвикаат иритација кај луѓе кои имаат чувствителна кожа.

Сигурно сте слушнале дека алкохолниот оцет е совршена замена за купениот омекнувач, бидејќи им дава свежина на алиштата и го засилува мирисот на прав, додека неговиот мирис целосно исчезнува при перење.

Ако сакате да направите домашен омекнувач, оцетот ќе ви послужи како клучна состојка, а другите три сигурно ќе ги имате дома.

– 100 гр сода бикарбона

– 150 мл топла вода

– 800 мл оцет

– есенцијално масло по желба