Многу возачи деновиве наидоа на првиот есенски мраз и замрзнати шофершајбни. Некои луѓе брзаат да стигнат на работа и тоа им претставува голем проблем поради губењето време.

Германскиот авто клуб (ADAC) ве предупредува да не прибегнувате кон брзи решенија и да не го одмрзнувате стаклото со топла или млака вода. Ова може да ве чини пукнатини или оштетување на стаклото. Поради специјалното ламинирано ветробранско стакло не би требало да има пукнатини, но промената ќе биде скапа.

Наместо зовриена вода, некои возачи често користат млака или ладна вода. Тие се надеваат дека ќе ја избегнат опасноста од кршење на стаклото на автомобилот. Проблемот не е решен ако користите вода со пониска температура. Наместо тоа, важна е температурната разлика помеѓу стаклото и водата. Кога надворешната температура е многу ниска, дури и млаката вода може да биде опасна за прозорците на возилото. Обично е од 30 до 35 степени. Многу експерти, исто така, од истата причина, не препорачуваат истурање ладна вода.

Како да се спречи замрзнување на прозорците?

Постојат едноставни начини да спречите замрзнување на стаклата на автомобилот преку ноќ. Едноставно закачете парче фолија или картонска кутија под бришачот на шофершајбната.

Чисти прозорци ветува и шишето со топла вода на централната конзола, кое ќе го ставите половина час пред поаѓање или преку ноќ. Топлината на водата ќе го стопи мразот или ќе го спречи неговото формирање, пишува ХАК Ревија.