Фејсбук спроведе внатрешни анализи за влијанието на Инстаграм, а извештајот го доби Волстрит журнал, кои го објавија во вторникот.

Весникот објави дека Фејсбук постојано открива дека неговата примена е штетна за тинејџерите.

Волстрит журнал ги цитираше анализите на Фејсбук во текот на последните три години, кои испитуваа како Инстаграм лошо влијае на помладите корисници, а особено кај тинејџерките.

„Околу 32 проценти од тинејџерките рекле дека кога имаат лошо мислење за своето тело, а Инстаграм направил тие да се чувствуваат уште полошо“, пишуваат истражувачите, а пренесува Волстрит журнал.

Иако технолошкиот гигант заклучи дека поголем процент од младите луѓе не се негативно погодени од Инстаграм, карактеристиките што социјалната мрежа ги идентификува како најштетни се клучен дел од нејзиниот изглед. Според извештајот, истражувачите предупредиле дека Инстаграм, која обезбедува широк спектар на содржина, може корисниците да ги доведе во потенцијално штетни содржини, објави Си-Ен-Би-Си.

Највисоките претставници на компанијата разговараа за истражувањето, а според Волстрит журнал, тоа е цитирано во презентацијата дадена минатата година на извршниот директор на Фејсбук, Марк Закерберг. Сепак, според Си-Ен-Би-Си, Фејсбук се бори да го реши проблемот и во исто време да ги задржи своите корисници и да ги одржува активни.

Компанијата исто така работи на нова Инстаграм апликација, која ќе биде достапна само за децата до 13 години.

Повеќе од 40 проценти од корисниците на Инстаграм се помлади од 22 години

Шефицата за јавна политика на Инстаграм, Карина Њутон, преку блог-објава вели дека компанијата бара начини да ги насочи корисниците кон различни видови содржини, наместо тие да се фокусираат на сликите од моделите што може да ги доведат до негативна споредба со себеси.

Си-Ен-Би-Си пишува дека и демократските и републиканските конгресмени сега сакаат да знаат како услугите на платформата влијаат врз менталното здравје на тинејџерите и децата, а тие вчера испратиле писмо до Закерберг каде од него бараат одговори.

Во писмото до Закерберг, сенаторите Ед Марки, Кејти Кастро и Лори Трајен го повикаа Фејсбук да се откаже од своите планови за лансирање детска верзија на Инстаграм, откако американските обвинители го сторија тоа претходно во мај. Тројца конгресмени гласно се залагаа за заштита на приватноста и здравјето на децата на интернетот и претходно го критикуваа истражувањето на Фејсбук за таква платформа.