Пред експедицијата за искачување на највисокиот европски врв ќе мора прво да се плати депозит од 15.000 евра.

Парите би ги покривале трошоците за евентуално спасување или, во најлош случај, погреб.

Жан-Марк Пеле, градоначалникот на Сен Жерве, се одлучи на оваа мерка откако десетици „псевдо-планинари“ ги игнорираа предупредувањата.

Од споменатиот град, главната патека води до највисокиот врв во Европа.

Но, неодамна на ваков потфат се решија многу луѓе кои не се ниту вешти, ниту искусни, ниту опремени, а градоначалникот вели дека ги игнорирале предупредувањата и си играле „руски рулет со живот“.

Водичите од француската страна ги прекинаа своите активности долж трасата во средината на јули поради бројните лизгања на земјиштето, а локалните власти издадоа совети до луѓето да избегнуваат искачување. Интензивниот топлотен бран само ги влоши условите.