Отпадоците почнале да се собираат на едно место, а за само неколку дена е создаден целосно нов наплив од 4.000 квадратни метри и висок 10 метри. На 20 септември, претставници на геолошкиот институт на Тонга (TGS) објавија дека отокот пораснал шест пати, проширувајќи се на 24.000 квадратни метри. Експертите се сомневаат дека ќе продолжи да расте.

Како феникс што се издигнува од пепелта, овој остров веројатно ќе потоне назад во Огнениот прстен на Тихиот Океан долго пред некој морнар да се надева дека ќе стапне на неговиот карпест брег.

Тихоокеанскиот огнен прстен, познат и како Пацифички огнен прстен, е серија на вулкани кои го опкружуваат Тихиот Океан. Таму се наоѓаат 40% од сите активни вулкани, кои, покрај тоа, како стратовулкани или сиви вулкани имаат огромна експлозивна моќ.

Имено, кога Home Reef последен пат создаде нов остров во 2006 година, беше потребна една година за океанските бранови да ја еродираат неговата издигната површина. А овој пат се работи за уште понизок новоформиран остров, пишува Science Alert.

Од 1852 година, плодниот Домашен гребен предизвика создавање острови во пет наврати, од кои некои достигнале висина помеѓу 50 и 70 метри. Во 1984 година, еден од нив дури имал своја мала лагуна. Морската планина одговорна за овие краткотрајни структури се наоѓа во регионот на Тихиот Океан познат како зона на субдукција Тонга-Кермадек, дом на некои од најбрзо конвергирани тектонски плочи во светот.

Во таа област, Пацифичката плоча брзо се лизга под две други плочи (Кермадец и Тонга) со брзина од околу 24 сантиметри годишно, формирајќи го вториот најдлабок ров во светот и исклучително активен вулкански лак. Во овој дел од гребенот на морското дно, кој се протега од Тонга до Нов Зеланд, има најголема густина на подводни вулкани во светот.

Сателитските снимки од неодамнешната ерупција на Home Reef го покажуваат формирањето на најновиот бран. Сликата е објавена од НАСА користејќи податоци од Геолошкиот институт на САД (USGS) од 14 септември. На неа се гледа долга трага од чад, но и забележлива промена на бојата на околниот океан.

НАСА наведува дека океанот најверојатно станал облачен поради прегреаната кисела морска вода што се меша со парчињата вулкански карпи и остатоци.