Светското првенство во Катар ќе биде единственото досега со изразени ограничувања на „традиционалните фудбалски вредности“, како што е пиењето пиво пред, за време и по натпреварот.

Досега пивото и фудбалот одеа рака под рака на сите можни фудбалски настани, неразделни како нокти и месо, но во Катар, поради строгите закони кои владеат во оваа земја, дури и за натпреварување како што е Светското првенство, не се прави отстапка.

Како што е познато, во петокот официјално беше објавено дека никој нема да смее да пие алкохол на стадионите, бидејќи така одлучија владетелите на Катар, кои се очигледно посилни од ФИФА во својата земја, а во исто време и казни беа пропишани за сите кои го прекршиле овој закон.

Како што беше кажано во земјата-домаќин на Светското првенство, кое инаку почнува в недела со натпреварот Еквадор – Катар, сите оние кои се „фатени“ да лижат макар и капка алкохол на самиот стадион, кои се осмелуваат да земат голтка, ќе се казни со затворска казна од шест месеци!
Покрај притвор, на насилникот му е изречена и парична казна од 820 евра.

Секој кој исто така ќе се обиде да внесе алкохол во Катар ќе биде уапсен и казнет, ​​па затоа не се препорачува некој да се осмели на ваков дрзок потфат и ризик што може да го уништи задоволството да се биде на Светското фудбалско првенство.

За љубителите кои сакаат да го навлажнат грлото со добро познатата течност, предвидени се посебни зони за пиење, но и престојот и консумирањето алкохол во нив ќе бидат временски ограничени.