Портретот на кралот најпрво ќе се појави на монетата од 50 пени, со реверсот на монетата во чест на животот и наследството на кралицата Елизабета Втора. Комеморативната верзија на монетата беше објавена во октомври, генерирајќи рекорден број посетители на веб-страницата на Royal Mint во следните 24 часа. Околу 9,6 милиони монети од 50 пени конечно ќе влезат во оптек, во согласност со побарувачката.

Ребека Морган, директорка на колекционерските услуги во Кралската ковачница, рече: „Денес означува нова ера за ковањето монети во Британија, со ликот на кралот Чарлс III кој се појавува на 50 пени во оптек. На Кралската ковачница ѝ е доверено создавањето монети со монарсите повеќе од 1.100 години и ние сме горди што ја продолжуваме оваа традиција за време на владеењето на кралот Чарлс III“.

Ликот на кралот е создаден од скулпторот Мартин Џенингс и Чарлс лично го одобрил. Во согласност со традицијата, портретот на кралот е свртен налево – во спротивна насока од покојната кралица. На предната страна на монетата од 50 пени има дизајн кој првично се појавил на круната во 1953 година, во чест на крунисувањето на кралицата.

Вклучува четири четвртини од кралскиот грб прикажан во штитот. Помеѓу секој штит е амблемот на домородните народи: роза, трн, детелина и праз. Сите монети на Обединетото Кралство што го носат ликот на кралицата Елизабета Втора ќе останат законско средство за плаќање и во активен промет.