Првпат го забележал локалн капетан на бродот, кој брзо ги повикал поморските власти преку радио. Научниците од Фондацијата „Oceanografic“ во Валенсија ја опишаа состојбата на китот како сколиоза од непознато потекло што ја промени неговата природна анатомија.