(Видео) Како би изгледал светот ако Земјата се вртеше во спротивната насока?

Сте се запрашале ли дали нештата ќе беа поинакви доколку планетата Земја се движеше во спротивна насока?

Порталот „BBC Future“ им го постави прашањето на научниците, кои открија интересни податоци за ротацијата на Земјата.

Ако стоиме на Еквадорот, Земјата под нас се движи со брзина од 1.670 километри на час, што влијае на движењето на брановите и струењето на воздухот. Кога планетата би го променила правецот на ротирање, Сахара би била една од најдождливите подрачја на Земјата, калифорниските пустини би биле влажни, а мочуриштата на Флорида целосно ќе пресушат.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари