Три часа под анестезија на операционата маса, најмалку три до четири недели опоравување и доживотни лузни на грбот се само некои од работите кои ја придружуваат одлуката за отстранување на ребра со цел да се добие потесен струк.

Интервенцијата дека некои јавни личности се одлучуваат да изгледаат како Барби не е воопшто безопасна.

– Операцијата за отстранување на последниот пар ребра е сложен и контроверзен начин да се добие потесен струк – вели д-р Игор Маљковиќ

Тој вели дека не постои медицинска индикација за таква постапка, а со оглед на големиот број на доцни компликации, не се нафаќа да ја изврши.

– Денешните методи за тренинг, правилната исхрана и во случаи на екстремно голема тежина и хируршки зафати кои го намалуваат желудникот и ги отстрануваат маснотиите и вишокот на кожа, можат да направат доволно за да го контурираат телото, така што отстранувањето на ребрата останува само како последно средство за луѓето кои сакаат „половина на Барби“, вели тој.

Тој верува дека повеќето пациенти кои се распрашуваат и сериозно размислуваат за ваков вид на операција имаат некаков облик на синдром на дисморфија во телото.

Ризиците од отстранување на ребрата се крварење, повреди на подлабоки структури, инфекции.

– 11-то и 12-то ребро се отстрануваат со операција, така што подлабоките ткива практично се оставаат без заштита. Иако анатомската позиција на 11 и 12 ребра е мала и нивната јачина е релативно слаба, тие ги штитат органите под нив. Може да се случи белите дробови да пропаднат за време на операцијата или подоцна или да има компликации на мускулите на абдоминалниот ѕид, а многу ретко на ретроперитонеално поставените органи на абдоминалната празнина – објаснува докторот за Телеграф.

Иако често се зборуваше во јавноста дека бројни старлети и поп-ѕвезди ги извадиле ребрата за да имаат што е можно потесен струк, д-р Маљковиќ открива дека тоа лесно може да се забележи:

– Лузните од операцијата одат на задниот дел на грбот и се прилично долги. Исто така, лузните се доживотни, така што само нивното присуство или отсуство јасно зборува за тоа дали некој ја имал споменатата операција или не. Дури и актерката и пејачка Шер во 90-тите години зеде лекарско откритие кое покажува дека има ребра и дека не е точно дека ги отстранила во 70-тите години поради својот изглед.

Како и да е, сè уште се шпекулира дека не само Шер, туку и сестрите Кардашијан, туку и бројни старлети од Балканот, биле подложени на оваа интервенција.

Никој досега не признал дека ги извадил ребрата. Тоа не го призна ниту Софија Волерсхајм, поранешна учесничка во ријалити од Германија, чиј струк изгледа непропорционално во однос на градите и задникот, кои исто така ги прилагоди хируршки.

Последната личност за која беше напишано дека ја стекнала фигурата „песочен часовник“ од хирург е Ана Корач.

Цената на таквата постапка, според д-р Маљковиќ, се движи од 5.000 до 20.000 евра.