Риан Науде (55) бил пронајден мртов во Јужна Африка покрај својот автомобил. Некој му пукал во глава од непосредна близина.

Риан, кој на социјалните мрежи објави фотографии од своите трофеи на загрозени видови, лавови, жирафи и слонови, ја водеше компанијата Pro Hunt Africa, преку која на туристите им нудеше сафари и ловечки патувања.

Неговото тело е пронајдено во провинцијата Лимпопо, каде се наоѓа националниот парк.

Според јужноафриканските медиуми, бел нисан се упатил кон неговиот автомобил. Двајца од нив излегле од него, а едниот од непосредна близина ја застрелал Ријана во глава.

После тоа, од неговиот автомобил извадиле пиштол и побегнале.

– Лежеше на грб, а главата и лицето му беа крвави – изјави полицаецот Мамфасва Сеаби.

Во неговиот автомобил нашле ловечки пушки, деца, вода, виски и пижами.