На последниот училишен ден, учениците застанаа на клупите. „О, капетане, капетане мој, ќе ни недостигаш“, рече ученикот, кој прв застана на клупата. Сите останати се качија на клупите по него, а нивната наставничка потоа се расплака. Видеото брзо стана вирално и досега го погледнале повеќе од пет милиони луѓе.

@yusarusan man… #school #arts #p023 #prom #fyp #xyzabc #lastdayofschool #deadpoetsociety #robinwilliams #ocaptainmycaptain ♬ original sound – soph🫶

Учениците беа инспирирани од филмот „Друштвото на мртвите поети“, чиј заплет се врти околу учениците од едно училиште чиј наставник покрај училишниот материјал ги учел и за животот. Тој предаваше литература, а поради него студентите го основаа „Друштвото на мртвите поети“ и тајно се среќаваа и читаа песни и дела на мртвите автори.

На крајот од филмот е трагичната смрт на ученик кој професорот го поттикнал да студира глума, но родителите не му дозволиле да го стори тоа. По трагедијата, професорот добива отказ, а потоа следи сцена од учениците кои го пречекуваат стоејќи на училишните клупи.