Повеќето луѓе признаваат дека постои одреден вид мажи или жена кои ги привлекуваат. Истражувањата на Универзитетот во Калифорнија покажаа дека постои причина зошто луѓето ги привлекуваат партнери со одредени карактеристики.

Студијата, објавена во „Journal of Personality and Social Psichology“, вклучува анализа на над 1.000 парови во сегашни и поранешни врски.

Истражувачите кои ја спровеле студијата откриле дека луѓето обично ги поврзуваат три клучни работи со сегашни или поранешни партнери: слични физички карактеристики, слични нивоа на интелигенција и слично образование или религија.

Постојат многу теории за тоа зошто најмногу нè привлекуваат луѓе со кои споделуваме слични одлики.

Се смета дека околностите ги доведуваат луѓето во сличен круг на потенцијални партнери, како што е областа во која живеат или училиштето што го посетуваат.

– Партнерите генерално имаа слични резултати во однос на религијата, образованието и интелигенцијата – заклучува студијата.

Имајќи го тоа предвид, лесно можете да утврдите кој е вашиот „тип на маж или жена“.