Канадска женска фондација развила едноставен сигнал со кој жртвите во повеќе случаи можат лесно да сигнализираат дека се во опасност и дека им е потребна помош.

Веќе е пишувано за тоа дека жените се жртви на семејно насилство а се во уште поголема опасност сега кога движењето поради пандемија за сите е отежнато. Поради тоа, жените во ваква ситуација се загрозени повеќе од било кога и без можност некаде да се засолнат.

Сигналот која оваа фондација го смислила лесно се дава и е забележлив. Се изведува така што жртвата прво ја подига дланката, потоа го свиткува палецот а потоа формира тупаница. Тоа е универзален знак за повик на помош каде што жртвата дискретно може да побара интервенција.

Клипот во кој се покажува изведување на овој знак е вирален на сите платформи.

Андре Гунрај, потпретседателка на оваа фондација објаснила како да се реагира доколку жртвата на овој начин се обрати за помош.

– Јас, доколку добијам таков сигнал, би пратила порака, мејл или би ја повикала личноста. Важно да сторете се што е во ваша можност жртвата не ја доведете во опасност, насилникот да не виде дека нешто се случува. При тоа добро е доколку жртвата је повикате на телефон, поставувајте прашања на кои може да одговори само со “да“ или “не“ во случај насилникот да слуша – заклучила Анреа.


Start at