Трката ‘Tough Mudder’ е трка на издржливост, полна со пречки како кал, јажиња, вода, скали … Милдред Вилсон (82) учествуваше на оваа трка двапати и двата пати успешно ја заврши.

По одобрувањето од лекарот, Милдред започна да тренира и ја заврши првата трка кратко по нејзиниот 80-ти роденден.

„Навистина ми се допадна првиот пат, па кога син ми ме праша по втор пат, ми беше лесно да кажам„ да “, рече Милдред.

Втора трка, која беше на Денот на мајката, ја заврши за три часа. Нејзиниот син Дани (47) беше со неа на секој чекор.

– Беше одлично што учествував во трката за Денот на мајката заедно со мојот син. Отпрвин бев прилично нервозен поради тоа, но кога излегов и ја започнав трката беше одлично. Јас навистина уживав и не се уморив толку многу. Можев да одам подалеку, но беше многу студено – додаде таа.

Нејзиниот сопруг Фарел ја бодрел за време на нејзината прва трка, во 2019 година, но за жалтој  почина минатата година. Милдред му ја посвети нему втората трка.

Таа се надева дека ќе инспирира други луѓе, од сите возрасти, да одговорат на тешките предизвици на вистински начин. Таа додаде дека планира да учествува на следната трка доколку до тогаш е жива и доволно здрава.