Маските FFP2 обезбедуваат многу висок степен на заштита од инфекција под услов да се носат правилно, според студијата на Институтот Макс Планк во Гетинген објавена во саботата.

„Доколку заразено и незаразено лице се сретнат во затворен простор и на кратко растојание, шансата да се пренесе инфекцијата дури и по 20 минути е само еден промил“, се вели во студијата на Институтот за динамика и организација Макс Планк во Гетинген.

Услов за таков висок степен на заштита е правилното поставување на маската, особено пределот на врвот на носот, кој мора цврсто да се прицврсти, се вели во студијата објавена во американското научно списание „Proceedings“ на Американската академија. на науките (PNAS).

За време на експериментите, научниците тестирале различни аспекти како што се големината на капките, динамиката на дишење, како и различните форми на заштитната маска.

„Шансите за инфекција во реалниот живот се десет до сто пати помали, но ги создадовме најнеповолните услови кога станува збор за заштита“, рече Макс Планк, директор на Институтот и еден од водачите на студијата, Еберхард Боденшак.

Спротивно на тоа, средбата со две лица без маска, од кои едното е заразено, најверојатно ќе заврши со инфекција на здравата личност.

„Во овој случај, најверојатно ќе биде заразено здравото лице кое стои на растојание од три метри од заразеното лице и го вдишува воздухот на заразеното лице неколку минути“, рече Боденсац.