Актерката Кетрин Хигл на своите деца им забранила користење технологија. Бидејќи видела дека многу време поминуваат на своите уреди, сфатила дека тоа лошо влијае на нивното здравје, па ги земала работите во свои раце и вовела нови правила во домот.

Кетрин е мајка на три деца на возраст од четири, осум и дванаесет години и тврди дека се труди да им овозможи наубаво детство.

– Скоро не беше баш така, играа игрички и толку беа „зафатени“ по шест, седум часа. Носега имам потполна контрола над уредите и веќе не им е дозволено да поминуваат толку време пред екраните. Сигурна сум дека и тие се сигурни. Сега имаат пристап до книги. Нездраво е по цел ден да се биде пред тие уреди. Прво им го скратив времето, но потоа решив да ги заострам мерките, раскажала актерката во едно интервју.