Февруари е чуден месец – краток и колеблив. Веројатно поради тоа, луѓето му дадоа само еден прекар – вода. Со вода, сè поминува брзо…

За време на неговото траење, зимата сè уште трае, па старите велат дека не треба да поминувате многу време надвор од дома, а нема работа ниту на нива. Февруари се нарекува и „Сретенски месец“ и „Вељача“, како и од некои словенски народи и „Сечко“ на старосрпски јазик. Втор месец по ред во јулијанскиот и грегоријанскиот календар. Има 28 дена, а 29 во престапна година, и е единствениот месец кој има помалку од 30 дена.

Дали знаете зошто?

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ:

• Февруари е единствениот месец во годината во кој е можно да нема полна месечина.
• Должината на февруари се менуваше низ историјата. Во еден период тој имал само 23 дена.
• Февруари, март и ноември секогаш започнуваат во истиот ден од неделата, освен ако не е престапна година.
• Името на овој месец потекнува од латинскиот збор „фебруум“, што значи прочистување.

На северната хемисфера, февруари е трет месец на зимата, додека на јужната хемисфера е трет месец на летото.

Римјаните се виновни за сè.

Иницијатор на сè беше нивниот прв крал Ромул, кој излезе со идеја да направи календар стар само десет месеци. Годината започна во март и заврши во декември. Јануари и февруари не постоеја – зимата не им беше важна, бидејќи нивното богатство се засноваше на садење и берба. За да ја пополни оваа празнина во текот на зимата, Нума Помпилиј, втората од седумте римски кралеви, одлучи да додаде уште два месеци во календарот: јануари и февруари, но така календарската година да трае 354 дена. Во тоа време, лунарниот календар беше во употреба (календар усогласен со фазите на Месечината), а годината според лунарниот календар трае приближно ист број (29,53 х 12 = 354,38) дена.

За да добиете доволен број денови за два дополнителни месеци, Нума одземаше еден ден од секој месец што траеше 30 дена, оставајќи 56 дена за два нови месеци. Затоа, секој од тие два месеци требаше да трае 28 дена. Меѓутоа, во тоа време Римјаните избегнувале парни броеви од суеверие, па затоа во јануари беше додаден уште еден ден. Вториот месец, сепак, остана 28 дена, но, иако беше парен број, се сметаше за точен, бидејќи вториот месец беше посветен на празникот на прочистување наменет за култот на мртвите.

Тој календар затоа траеше 355 дена. Февруари имаше 28, март, мај, јули и октомври за секој 31 ден, а јануари, април, јуни, август, септември, ноември и декември по 29 дена. Сепак, календарот сè уште имаше недостатоци. Имено, сè работеше добро неколку години, но, наскоро, сезоните не беа усогласени со нивните типични месеци, односно сезони. За да го поправат ова, Римјаните додадоа уште еден месец – Мерцедониј – што го додадоа во календарот на секои неколку години, по 23-ти февруари. Тоа беше ноќна мора, бидејќи таквиот календар беше тешко да се следи.

Потоа, работата беше однесена во рацете на Јулиј Цезар, околу 45 п.н.е. Ангажирал експерт да направи календар заснован на египетскиот. Тие додадоа десет дена во календарот и дополнителен ден во февруари секоја четврта година.
Таков календар останува до денес и затоа февруари има 28 дена, односно 29 кога е престапна година.

Кој е роден во февруари, сè ќе му оди од рака!

Според некои верувања, кој и да се роди во февруари, треба да знае дека е и најсреќниот месец во годината. Тогаш сè ќе му оди добро и ќе има многу напредок. Луѓето родени во февруари се добри во учењето, па затоа често стануваат истакнати луѓе и интелектуалци. Тие сакаат да патуваат и да запознаваат нови луѓе. Опасноста демне од нивниот ум, треба да внимаваат да не станат горди. Кога станува збор за здравјето, вели тој, верува дека ќе страда од нозе, очи и заби.