Обичајот младоженецот со пушка да го „симне“ јаболкото од покривот кога ќе пристигне во куќата на невестата е многу популарен на целиот Балкан.

Сега на социјалните мрежи се појави видео на кое човек кој дошол по невестата, а во јаболкото пукал, ни помалку ни повеќе од – зоља!

Не е познато каде и кога е направена снимката, но во моментов е хит во централна Србија.

Во позадина можат да се слушнат трубачи како свират „Ѓурѓовден“, а со оглед на тоа дека ова е автентичен српски обичај, сигурно е дека потекнува, ако не од Србија, тогаш од регионот каде што Србите го наследуваат овој обичај.

Како што коментираат експертите, дејството од видеото е многу опасно.

– Ако го погодеше дрво на кое стои јаболкото, ќе убиеше луѓе.

Тоа е кумулативна ракета која има пиезо генератор на врвот.

Кога е активиран, се појавува кумулативен млаз и може да падне меѓу луѓето. И за среќа тој пука од овој агол. Да го чуваше малку пониско, огнот ќе ги испржеше луѓето зад себе“ – вели експертот за безбедност.

 

За овој обичај, етнолозите велат дека неговата суштина е сосема поинаква и нема никаква врска со натпреварувањето за тоа кој е подобар во погодување.

Според експертите, целта на овој обичај е всушност да прави бучава, бидејќи се верува дека ги отстранува демоните.

Така луѓето викаат, свиркаат, гласно пеејат, и сето тоа е за растерување на демоните.

Од друга страна, се верува дека една од најстарите српски обичаи е кога јаболко се става на највисоката точка во дворот, гранката или покривот на куќата, ако нема високо дрво за да може младоженецот да ги докаже своите способности .

И тоа со пукање од пушка, со цел да им покаже на младите дека е способен да ја чува и штити својата сопруга и идното семејство.

Ако не успее да го „погоди“ јаболкото од прва, пука додека не го погоди, бидејќи додека не успее, не може да ја земе невестата.