Речиси 100 години по објавувањето, книгата „Девојки кои не треба да се оженат“ на Р. Герлинг предизвикува бура од реакции. Откако Ретротека објави неколку страници на својот профил, бројни следбеници одговорија со свое мислење за дадениот совет.

Книгата меѓу другото содржи „совети и предупредувања“ до мажите за тоа какви жени треба да најдат за брак, а какви треба да избегнуваат. На пример:

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Retroteka (@retroteka_)

– Дебелите жени имаат тенденција да бидат неплодни, а хемороидите често имаат негативно влијание врз расположението. Но, тоа не е пречка, како и ревматизмот, болките во коските, каменот во бубрег и неврозата, бидејќи модерната наука сите ги третира профилактички.

– Сè уште треба да ги испитаме оние жени кои се опасни за брак и потомство: ова е ладна жена или сексуално анестезирана со професионалното име. Професорот Еуленберг проценува дека има 40% од нив и голем дел од нив треба да се вбројат како астенично инфантилни.

– Моделите на студенило на жената се, хистерија која е или премногу чувствителна или целосно нечувствителна. Адлер овде ја вклучува и човечката несмасност, како што е здивот од устата и силните спазматични контракции за време на првата прегратка. Затоа, често мажот треба да биде обвинет што жената станала бесчувствителна.

– Од ладната жена многу е полоша хомосексуалата што беше споменато претходно. Но, тие се препознаваат по однесувањето, по облеката, се кај нив е прилично мажествено. Јаки мускули, мали гради.

– Има многу мала разлика помеѓу ненаситната и родената ку***. Parent-Duchatelet исто така докажа дека има родени ку**и… Според Ланц-Либенфелс, тоа е мешан темен тип со високи очи и црни веѓи, тап и крив нос.

 

knjiga

– Доколку има разлика во возраста на родителите, многу е мал бројот на децата, но и нивната способност за живот.

– Ако жената е значително постара од мажот, тогаш веќе на денот на свадбата, љубомората се вселува во куќата.

– Мажот и жената се разликуваат во љубовта. Жената е подготвена на сè во љубовта, но и способна за се во омразата – најстрашните одмазди кон неверните луѓе се согласуваат со суштината на жената, иако мажот може да биде брутален и нечовечки. Но, овие испади не се чинови на љубов, туку дела на омраза. Затоа, љубомората не е љубов, туку болна карактерна особина, затоа внимавајте!

– На децата од двајца флегматичари им недостасува виталност, исто како и на меланхоличарите. Активноста на нивните витални елементи е ниска, па често стануваат жртви на детски болести.

– Бројот на девојчиња осудени на целибат беше ужасно голем и пред војната, бидејќи бројот на жени е далеку поголем од мажите. Војната ја направи оваа разлика уште посилна… Ако има само неколку милиони жени, ЗА кои нема мажи, тогаш нека бидат исфрлени оние за кои има други причини поради болест, слабост или маани на карактерот.

– Немажените девојки (исклучени од брак) може да се сожалуваат, како болни луѓе, кои не уживаат во животните радости…

 

knjiga

 

Објавата со корицата на книгата и неколку фотографии предизвика различни коментари, од кои некои се:

– Некаде мора да има книга во неколку продолженија: „Мажи со кои не треба да се омажиш“ – напишал еден следбеник.

-Замислете ова да се објави денеска… 746 здруженија би поднеле тужби против авторот затоа што е политички некоректно, навредливо, сексистичко, списокот продолжува – напишал друг следбеник.

– Како жените отсекогаш се газеле… Познавајќи ги своите баби и прабаби од двете страни, тие биле мудри, умешни и трпеливи жени кои венеле со мажите додека крканите си ја вршеле смената, а потоа добро се забавувале и им наредил дека се во војска…. Оваа книшка не е корисна, туку понижувачка! Девојки, не се мажете! Оваа книга може да ги отвори очите на девојките! – напишала една жена.