Со некои видови рак може да се живее, погледнете кои се

Повеќето пациенти чиј рак е зафатен во фаза 1 или 2 ќе преживее најмалку една година, и тоа не е само прашање на видот рак во кој еден е поагресивен од другите, но најавжниот факт е кога тој е забележан. И помалку агресивните ракови како оној на тестисите ако се дозна забележани можат да бидат поопасни од агресивните кои се забележани на време.
Општо земено, статистиката и искуството велат дека најмалку шанси за преживување на ракот е кај оние страдаат од рак на белите дробови, или ракот на јајниците - но не поради агресивни форми на рак, туку затоа што повеќето случаи се забелеѓале доцна, во третата или четвртата, последна фаза.

Иако е неблагодарно да се предвиди опстанокот, лекарите се согласуваат со статистичките табели кои покажуваат стапки на смртност од рак. Оваа карта на Херманна Бренер ја прикажува смртноста исклучиво во однос на типот на рак, а не на фазата во која е "фатена" и открива дека најголемите шанси за долгорочен преживување се оние со тироидна жлезда, простата, тестис, меланом и рак на матката.


Првите пет случаи на рак сочинуваат 54% од новите случаи на рак кај мажите: белите дробови (21%), простатата (12%), ректумот, ректусот, анусот (7%) и стомакот (6%). Петте најчести места за рак кај жени се: градите (24%), дебелото црево (7%), белите дробови (7%), цервиксот (6%) и ректумот, ректумот и анусот (6%) сочинуваат 50% од нови случаи на рак кај жени.
Според глобалните податоци, ова се најсмртоносните типови карциноми во рок од следени пет години според дијагнозата: Глиобластома (мозочен тумор) - 99%, Рак на панкреасот - 92.3%, Жолчни камења - 82.6%, Канцер на црниот дроб - 82.5%, Рак на белите дробови - 82, 3 отсто рак на мочниот меур - 81,5 проценти, Рак на желудникот - 69,6 проценти, Рак на грлото на матката - 69,,1 проценти Рак на јајчник - 53,8 проценти

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари